TOPSHIT PHOTOGRAPHY blog

Photography, Fine Art, Wet Plate Collodion, Alternative photography

Letter of protest against political pressure on journalist

with 9 comments

m16b.jpgThat’s the cover of next issue of Mladina. Authors Robert Botteri, Ivian Mujezinović and Jaka Adamič / Dnevnik as the author of the photograph. The man on the picture is Matija Grah a Delo’s journalist who was discredited by Danilo Slivnik, but nonetheless he received an award of excellence of Slovene Association of Journalist. In Mladina we’re writing extensively on this and many other other cases of political pressure on journalists that is going on in Slovenia.

Today We’ve received an open letter of protest from syndicate of daily newspaper Delo. It’s a fierce critic of management board and it’s president Danilo Slivnik.

Protest novinarjev Dela

Novinarji Dela že leto dni doživljamo različne oblike pritiska na novinarsko avtonomijo. Zadnji dogodek – uvedba postopka »redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi« dveh dopisnikov Dela Matije Graha in Roka Kajzerja – je najbolj drastičen izraz tega pritiska. Uvedba omenjenega postopka je argumentirana z domnevno nesposobnostjo obeh dopisnikov, vendar je več kot očitno, da gre za politično motiviran poseg. Očitek o njuni nesposobnosti je popolnoma neutemeljen in kaže na stopnjevano samovoljo uprave. Ukrep razumemo kot način ustrahovanja in discipliniranja novinarjev Dela.

Uprava Dela pod vodstvom Danila Slivnika, ob asistenci odgovornega urednika Petra Jančiča, uničuje dnevnik Delo. Na novinarje trajno pritiska s posegi v novinarsko svobodo, arbitrarnim nižanjem plač, disciplinskimi ukrepi, odvzemanjem področij. V zadnjem letu je časopis zapustilo več kot deset uveljavljenih novinarjev, mnogi novinarski potenciali so sistematično marginalizirani in pasivizirani. V časopisu vladajo (samo)cenzura, pasivnost in strah. Kršijo se ustava, zakon o medijih, zakon o delovnih razmerjih, zakon o soupravljanju delavcev v podjetjih in interni pravilniki.

Uprava in odgovorni urednik s takim početjem po našem prepričanju ogrožata preživetje dnevnika Delo in s tem tudi podjetja s skoraj 500 zaposlenimi. Delovanje časopisa je bistveno oslabljeno, ugled je okrnjen. Naklada je v dobrem letu dni padla za skoraj deset odstotkov, kar je katastrofalna številka. Padanje naklade je tesno povezano z delovanjem uprave, z njeno politično motiviranostjo in nesposobnostjo za vodenje podjetja.

Novinarji dnevnika Delo pozivamo lastnike podjetja, da preprečijo njegovo uničevanje. Ministrstvu za kulturo predlagamo, da takoj zaustavi kršenje novinarske svobode. Državni zbor pa pozivamo, da na izrednem zasedanju spregovori o množičnih kršitvah medijske svobode, enega od temeljnih pogojev vsake demokracije.

IO Sindikata novinarjev Dela

Mija Repovž, predsednica

IO Aktiva novinarjev Dela

Peter Kolšek, predsednik

Advertisements

Written by Borut Peterlin

20 April, 2007 at 22:15

Posted in Mladina

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hahaha, Mija Repovz o neodvisnosti novinarske stroke 🙂

  Gregor Repovz in Janko Lorenci navezava je res lepa.

  Zanimivo branje: http://libertarec.blogspot.com/2007/04/fevd.html

  Iztok

  21 April, 2007 at 19:37

 2. Pa sem mislil, da bosta vidva z Libertarcem, goreča zagovornika popolnega prostega trga, prva ugotovila, da katastrofalno upadanje naklade pomeni katastrofalno upravljanje časopisne hiše Delo.

  B5

  B5

  22 April, 2007 at 21:44

 3. Hm… kaj ima “politicni pritisk” zveze s katastrofalnim upravljanjem?

  Takole ti bom rekel, ce novinarjem uredniki in smer delovanja Dela ni vsec, gredo lahko pisat drugam, se ti ne zdi? To je prosti trg dela in storitev.

  Ocitno je lastnikom Dela pac sedanja smer vsec, sicer ne bi podpiralu urednikovanja v smeri, ki baje zmanjsuje naklado.

  Novinarji, ki cutijo tak “pritisk” pa imajo vec moznosti. Se naprej delajo tam kjer so in pisejo to, kar od njih uredniki pricakujejo, gredo drugam, kjer bodo pac pisali, kar tista uredniska politika narekuje, ali pa ustanovijo svoj casopis in vidijo, ali se njihove ideje na prostem trgu tudi prodajajo.

  Glede na to, da ti povezujes spremembo uredniske politike s katastrofalnim upadanjem naklade bi ocitno novi casopis, ki bi ga tile “politicni zatiranci” ustanovili pobral vsaj ta upadli del naklade Dela.

  Iztok

  23 April, 2007 at 13:10

 4. Odkar je Slivnik & CO na Delu je naklada padla iz 60.000 na 50.000 kar je cca 17%.
  Dnevniku in Mladini je v istem času porasla naklada.

  Dejansko je ogromno zelo prepoznavnih novinarjev odšlo v druge časopisne hiše. Med drugim tudi na Mladino. Pravzaprav v naslednjih mesecih se nam pridruži zelo prepoznavni novinar iz konkurenčne “uravnotežene” časopisne hiše.

  B5

  Borut Peterlin

  23 April, 2007 at 17:55

 5. Evo, krasno, trg dela tako kot je treba. Torej vsakemu svoje. Ocitno “politicni pritiski” niso problematicni, saj je zanje resitev to, da gres h konkurenci.

  Mogoce lastnikom Dela taka uredniska politika ustreza in so pripravljeni to podpirati kljub nizji nakladi. Lastnikom Mladine pa tudi, saj naklada raste. Kje je tu sploh problem?

  Ali pa je problem samo “zaradi problema samega”?

  Ali se drugace povedano. Ali tebe skrbi zaradi politicnih pritiskov ali zaradi upada naklade v Delu?

  Po tvojih odgovorih sodec te bolj skrbi za upadanje naklade.

  Iztok

  23 April, 2007 at 22:59

 6. Tudi jaz ne vidim problema. Naklada Dela je vprasanje lastnikov Dela in ne novinarjev. Za novinarji je ocitno povprasevanje, tako da je toliko manj jasno, kaj je pravzaprav tezava.

  Po drugi strani -ce ze moramo imeti nadzorovane medije- imam raje, da si jih deli desnica in levica, kot da ima vse levica. Je vec izbire za potrosnika…

  Meni se zdi, da so protesti postali najglasnejsi, ko sta objavila clanke Mrkaic in potem Damijan, tako da -spekuliram- je morda prisoten kaksen politicen strah, kaj se bo zgodilo, ko se bo prostor odprl tem kolumnistom?

  Tomaz Stih

  24 April, 2007 at 19:01

 7. Bi bilo pravzaprav zanimivo, ali bi Mladina objavila Mrkaiceve prispevke? Ker ce ne, a je to potem politicni pritisk?

  Iztok

  24 April, 2007 at 21:52

 8. Po moje je bil eden izmed razlogov za eksplozijo na delu ravno to, da je Mico tam objavil gostujoci komentar, ker *ce se to nadaljuje je pa vsega konec*.

  In ne, Mladina tega ne pocne. Ker ima drugacno politiko. Ce jim reces, da bi lahko je to pritisk na neodvisnost medijev. Ce oni drugim recejo, kaj naj pocnejo pa boj za neodvisnost medijev…

  Libertarec

  25 April, 2007 at 18:55

 9. Stvar z liberalci in desnicarji je nekako taksnale. Levica razume, da v argumentiranih spopadih z liberalci izgubljajo, desnicarje pa zlahka porazijo. Zato dobijo desnicarji prostor za javno izrazanje bistveno lazje, ker s tem levicarje prikazejo v dobri luci. Tako je nekako medijska strategija levice rezati samo liberalce; jansevi, podobnikovi in bajukovi desnicarji pa se bodo tako ali tako pokoncali sami.

  Libertarec

  25 April, 2007 at 18:58


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: