TOPSHIT PHOTOGRAPHY blog

Photography, Fine Art, Wet Plate Collodion, Alternative photography

Invitation to exhibition HEROIN

with one comment

_mg_1838_borut_peterlin.jpgTomorrow 14th of May at 18.00 Domen Pal and Boštjan Slatenšek have an exhibition Heroin in KC Janez Trdina in Novo mesto. Some time ago I wrote a foreword for a catalogue to their exhibition. Sorry for not having time to translate it to English.

MOLITEV… NA NEK NAČIN.

Ja, zelo dobro poznam to zgodbo. Droge… heroin… zadnja postaja. Vedno sem se bal drog. Vedel sem, da strasten kot sem, se enostavno ne bom ustavil pri prvem dimu, pri eksperimentiranju ampak bom šel all the way – do konca… in to pospešeno! Zato nikoli nisem poizkusil nobene nelegalne droge, a sem živel s prijatelji, ki so “pohali” od jutra do večera, eksperimentirali in »širili svoja obzorja« na tak ali drugačen način. Spomnim se drdrajočih tramvajev na poti skozi mrzle praške noči, v smeri jutra, na poti v LIFE in zapletov v neskončne debate droge DA ali NE? Seveda nismo prišli nikamor. Priznam, bili so prepričljivi in težko je parirati v debati sam proti vsem. Nemogoče je nekoga prepričati v raj na zemlji, enkrat, nekoč, nekdaj na koncu trnovega pota, ko pa le ta lahko kupi gram raja za dva jurja. Na koncu te soočijo ali sam verjameš v ta raj. Trenutek, ki šibi kolena…

Fotografije Domna in Boštjana so narejene v novinarskem duhu in nasitijo štiri od petih dogem. Odgovorijo na kdo, kdaj, kje in kako, le zakaj jim uide. Da ne bo nesporazuma, odgovor ZAKAJ uide le novinarski dogmi. Pozoren gledalec bo našel tudi ta odgovor le, da se ta ne skriva v citatu »vsi so me dajali v nič«. To je brez dvoma povod, ni pa vzrok. Prosim oglejte si motive narisane na steni Tinine sobe, govorico telesa, pred in po injiciranju droge, svetlobo, ki boža stopnišče cukrarne, izraz Tine med pogovorom s socialno delavko in barve. Barve, ki ju avtorja interpretirata!

Nek kliše pravi, da se Bog skriva v detajlih. Kakorkoli že, vsekakor mislim, da se odgovor ZAKAJ skriva v detajlih fotografij. Fotografije so polne kontrastov med svinjarijo, kjer živijo in oblački in sončkom na steni, med »spokojno« zadetostjo in treznem vprašanju »Tina povej kje se vidiš, čez leto ali dve?«. Odgovor ZAKAJ je na pladnju. To je njihovo hrepenenje za spokojnost, njihova rešitev iz pekla, njihov instantni raj, njihova molitev za višje dobro.

DA! Vedno sem verjel v raj na zemlji in prav tako so tudi moji ljubi prijatelji in ljuba duša Tina. Poti do tam so različne in dvema od treh mojih prijateljev se je pot končala tam kjer Tini. Vsi verjamemo v višje dobro, a v tej veri vsakodnevno počnemo strašno destruktivne stvari na psihični, fizični, osebni, nacionalni, globalni in evolucijski ravni. Razstava Heroin, avtorjev Boštjana Slatenška in Domna Pala je ena od žalostnih zgodb o hrepenenju po raju na zemlji.

Tina je želela, da se na njenih napakah učimo. Tovrstne zgodbe otrok s postaje ZOO so pomembne, saj nudijo vpogled na pot drog. Lahko se učimo na Tininih napakah, ali pa krenemo po Tinini poti. Imamo svobodno voljo in izbira je samo naša. Problem je v tem, da nam legalne in nelegalne droge to svobodno voljo vzamejo.

Borut Peterlin

Novo mesto, 2.10.05

Advertisements

Written by Borut Peterlin

13 May, 2007 at 22:27

One Response

Subscribe to comments with RSS.

  1. The best recenzija B5! Kakor so tudi fotke avtorjev …

    majah

    14 May, 2007 at 07:40


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: