TOPSHIT PHOTOGRAPHY blog

Photography, Fine Art, Wet Plate Collodion, Alternative photography

O Tai ji – ju za Nedelo

leave a comment »

Sorry guys, for this post is in Slovenian. I’ll translate in few days when I’ll come back from Dalmatia. B5

tai-ji_borut-peterlin_foto-nena-vukcevic.jpgfoto Nena Vukčević

Maja Hitij me je nagovorila, da napišem nekaj o Tai Jiju. Sicer je to bolj sizifovo delo, a začutil sem, da imam nekaj za povedat, pa sem sprejel ponudbo.

Sorry guys, for this post is in Slovenian. I’ll translate in few days when I’ll come back from Dalmatia. B5Si lahko predstavljate, da so se včasih ljudje umivali le petkrat na leto? Kako so morali smrdeti in koliko bolezni so morali stakniti zaradi tega! Predstavljam si, da se bodo nekaj podobnega o našem načinu življanja spraševali naši zanamci. Si predstavljate, da so včasih ljudje cele dneve presedeli in nič telovadili? Kako so morali biti bolni! Če pa so že telovadili so si vzeli 54 minut mesečno in se z 20 kilogramskimi utežmi pod vsakim bicepsom gnali do onemoglosti v sicer običajni deloholični maniri.
Koliko bolezni si je človek preventivno ozdravil zgolj z osnovno telesno higieno? No prav toliko ali pa še več bolezni bi lahko človek odpisal, če bi vsak dan zmerno telovadil. In to je zame osnoven motiv za moj jutranji ritual Tai Ji Quan veščine.
To je starodavna kitajska meditacijska veščina gibanja, do katere imam osebno zelo pragmatičen odnos. Je sklop vaj, ki jih vsak dan vsaj enkrat izvajam in po desettisoči ponovitvi rezultat presega vsa pričakovanja. Lepo je začeti dan umirjeno, se zazreti v svojo roko, pozorno opazovati gibanje prstov, nihanje bokov, čutiti zemljo pod seboj in občutiti svojo telo. Vdih. Počasi, neslišno, se poraja misel, se začuti v telesu, boki zanihajo, roke sledijo, noge se kot korenine drevesa zlijejo z zemljo in zgodil se je GIB. Izdih. To je Tai Ji Quang in ni nobena čarovnija. Čarobne besede so TELOVABA VSAK DAN, ki ji pravim fizkulturna higiena!
Reblog this post [with Zemanta]
Advertisements

Written by Borut Peterlin

15 June, 2007 at 14:21

Posted in Uncategorized

Tagged with , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: