TOPSHIT PHOTOGRAPHY blog

Photography, Fine Art, Wet Plate Collodion, Alternative photography

Red Star T-shirt – Mladinina mikica z rdečo zvezdo

with 4 comments


.
Last week I had to make an advertisement for Mladina’s new T-shirt with a red star. Lately in the peak of recession when Slovenia is mentioned to be the sixth EU country that will need to ask for financial help, Prime Minister Janša started his campaign to trivialize National Liberation Front (Red star) and his right wing colleagues are openly glorifying Hitler’s collaborators Domobranci. Mladina decided to start selling the T-shirts with red star and trusted me to make a good picture for their campaign. My first idea was to go to Dolenjski muzej and on the exhibition dedicated to partisan resistance find some appropriate angle around guns. But guns were all in show windows and that was not possible. I decided I’ll make a very simple image and use the wall with names of over 3000 fallen partisans, activists and victims of o fascistic violence. I’m really happy that this photograph is not only opposing stupid remarks that Slovene Home Guard (Domobranci) soldiers who pledged their service to Hitler and were capturing allied pilots and handing them to SS, were fighting for democracy, but also reminding what red star really represents in history. If you want to buy one HERE is the link.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Prejšen teden sem naredil reklamno fotografijo za Mladinino novo mikico z rdečo zvezdo. KOt veste, na višku recesije, ko je Slovenija omenjana kot potencaialno šesta država, ki bo prisiljena prostiti EU za finančno pomoč, je Premier Janša začel svojo kampanijo za razvrednotenje pomena narodno osvobodilnega boja in simbola rdeče zvezde. Kot veste, so janševci začeli na glas propagirati hitlerjance in Mladina se je odločila, da naredi mikico z rdečo zvezdo. Meni so zaupali, da naredim fotografijo, ki bo uporabljena za oglase. Moja prva ideja je bila, da bi šel v Dolenjski muzej in na razstavi NOB našel nek zorni kot kjer bi lahko posnel mikico in orožje. Na mojo žalost je bilo vse atraktivno orožje v izložbi, ki je nisem mogel odpreti, tako sem se odločil, da naredim popolnoma enostavno fotko, ob spominski plošči, kjer so imena padlih partizanov, aktivistov in drugih žrtev okupatorskega nasilja. Na ta način fotografija nasprotuje fiktivni ideji, da so se hitlerjanci borili za demokracijo, ampak tudi izpostavlja kaj je rdeča zvezda resnično pomenila ljudem!

Če jo hočete naročiti, je tu POVEZAVA do nje.

Written by Borut Peterlin

16 July, 2012 at 15:56

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. I would like to have one … 😉

  Anonymous

  16 July, 2012 at 16:41

 2. Dobro si to posnel … s primernim ozadjem … čestitke … lepo naprej … pozdrav z obale, Rok Dolnicar

  p.s. jutri si jo naročim 😉

  Anonymous

  16 July, 2012 at 17:05

 3. Okej, nisem neka strokovnjakinja, a meni se zdi z ozadjem, na katerem so napisana imena padlih borcev, aktivistov in drugih žrtev, boljše, kot pa če bi dal zadaj orožje. Tako pa so napisana imena resničnih ljudi, ki so naredili nekaj dobrega za domovino in žal pri tem izgubili življenje. Orožje bi mogoče zbudilo samo odpor pri določenih ljudeh 😉

  Mavrična

  21 August, 2012 at 00:03

 4. Ja, se strinjam Mavrična! Eno je ideja, ki pa te pripelje do druge boljše rešitve. THX

  Borut Peterlin

  24 August, 2012 at 20:37


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: